Haast, haast, haast , . . . .

Toch wel goed hè, die smartphones. Je kunt snel even je mail checken, reageren op een appje, je agenda controleren voordat je het komende gesprek in gaat.

Steeds meer mensen / ondernemers hebben het gevoel dat ze ‘nergens meer aan toe komen’, dat ze geleefd worden. De hele dag snel, snel naar de volgende afspraak, de volgende vergadering, de volgende bijeenkomst. Je hebt geen tijd om iets fatsoenlijk af te ronden.

En dan moet er nog een kostprijs voor een offerte gecalculeerd worden en een prijs bepaald worden voor een aanbesteding, en een aanbieding beoordeeld worden. Dat wordt dus weer enkele uren doorwerken, het hele programma voor de avond weer in de war geschopt, het thuisfront ontevreden.

En dan heb je haast. Haast bij het opstaan, haast bij het ontbijt, haast om naar je werk te komen, haast bij je eerste afspraak, haast om door het drukke verkeer naar je externe bespreking te komen, haast om te lunchen, haast om je offerte op te stellen, haast om thuis te komen, haast bij het avondeten, haast bij het ontspannen. Oh, nee, die offerte was nog niet af, daar moet je eerst nog even (haastig) aan werken!

Wie geen haast heeft, stelt niets voor, is maatschappelijk niet belangrijk. Niet alleen volwassenen hebben haast, maar ook kinderen rennen uit school naar vriendjes, sportclubs, muzieklessen en andere sociale bezigheden. En niet te vergeten: social media!

Structuur
Of toch wat structuur in je leven aanbrengen, je organisatie eens kritisch bekijken of taken en verantwoordelijkheden wel evenwichtig verdeeld zijn in de organisatie, of bevoegdheden wel op de juiste plaats neergelegd zijn. Heb je de interne organisatie echt goed in elkaar zitten? Heb je rust georganiseerd in je bedrijf? Of begint daar al de hectiek van elke dag vanaf het moment dat je de voordeur binnen stapt?

Moet je echt alles zelf doen?

Toch wel goed hè, die smartphones . . . (soms) even wegleggen 🙂

 

Douwe Meetsma, ook verschenen in: Het Ondernemersbelang