Vijf wandelingen geven na anderhalf jaar nog lovende woorden

Coachen in de natuur: het wérkt. Vijf wandelingen lang luisteren en praten brachten een cliënt van Douwe Meetsma tot het inzicht dat hij zijn gedrag moest veranderen en hoe.

‘Mijn cliënt had problemen in zijn omgang met collega’s en een stagiaire. Het was allemaal net een beetje te amicaal, in ieder geval verre van professioneel. Hij werd hierop aangesproken door een stagiaire en vervolgens ook door de personeelsadviseur. Zelf voelde hij ook wel dat hij zijn gedrag moest veranderen, maar hij kwam er gewoon niet op eigen kracht uit hoe dat dan moest. En zo werd ik erbij gehaald.’
Meetsma’s aanpak was: de natuur in, vrij van alle kantoorimpulsen en al wandelend de problemen op een rij zetten en oplossingen zoeken. Het werden vijf intensieve wandelingen.

De insteek van Meetsma was: goed luisteren wat zijn cliënt zei en hoe hij dat deed. ‘Ik hoorde zijn verhaal aan en had al snel door waar het probleem zat, omdat ik geconcentreerd checkte wat zijn verhaal met mij deed. Wat hij bedoelde te zeggen kwam bij mij heel anders over. Het zat hem in de woordkeuze en de toonzetting.’
Tja, dat was schrikken. Na aanvankelijke ontkenning kwam na twee gesprekken het hoge woord eruit: “ik ben er nu overheen”. Maar Meetsma was niet voor één gat te vangen, prikte er al snel doorheen en boorde een diepere laag aan. ‘Onder de problemen op de werkvloer bleek een ongelukkige privésituatie te zitten. Ik heb mijn cliënt aangehoord en hem handvatten gegeven, waarmee hij thuis aan de slag kon gaan.’

Zo werd het privéprobleem opgelost en verdween de blokkade op de werkvloer. De werkhouding werd genormaliseerd.
‘Na vijf gesprekken heeft mijn cliënt op een soepele en professionele manier afscheid kunnen nemen van de stagiaire. Hij is daarna goed doorgetrokken. Na anderhalf jaar kreeg ik een e-mail, waarin hij mij vertelde dat hij regelmatig terugdacht aan onze mooie wandelingen.’
Hoe mooi wil je het hebben?