Dilemma’s

Laatst werd ik aangesproken met de vraag: Houdt het dan nooit eens op? Heb ik net de ene wijziging doorgevoerd omdat de Arbeidsinspectie een opmerking maakte tijdens een projectbezoek, moet ik nu weer een verandering doorvoeren omdat een auditor niet akkoord wil gaan met de net doorgevoerde aanpassing omdat hij dit niet vindt passen binnen de certificering van mijn managementsysteem! Ja, die Arbeidsinspectie wil ik te vriend houden want, ja, een stillegging van een project kan ik echt niet gebruiken. Maar die certificeringen heb ik ook nodig want dat wordt door mijn klanten / opdrachtgevers dwingend voorgeschreven.

In dit spanningsveld werken veel ondernemers. De belangen van de ene stakeholder staan soms haaks op de vereisten van een andere stakeholder. En probeer daar maar eens een balans in te vinden!

Het lijkt soms wel alsof deze tegenstellingen steeds scherper worden. Je hebt steeds meer moeite om hier tussen door te schipperen. Je blijft in cirkels draaien en kunt geen prioriteiten stellen. Alle belangen lijken even groot en elke stakeholder is super belangrijk.

Maar is dat echt zo? Is elke wens, eis, belanghebbende van dezelfde orde? Schrijf de dilemma’s eens op een stuk papier of in een notitie op je smartphone en denk er eens een dag niet aan. Kom je de volgende dag tot dezelfde prioriteitstelling? Waarschijnlijk niet!

Zaken lijken soms allemaal even belangrijk, maar wanneer je even wat afstand neemt, dan blijkt dit toch niet zo te zijn.

Wanneer je er nou niet aan toekomt eens rustig afstand te nemen – druk, druk, druk hè – dan is het misschien wel verstandig om in je drukke agenda een tijdblok(je) te reserveren om even met iemand anders te sparren. Met enkele gerichte vragen kan deze persoon waarschijnlijk heel snel zaken voor je verhelderen.